mandag 26. august 2013

Gammel melsekk

En gammel tysk melsekk har fått plass på slagbenken på kjøkkenet.

Sekkene ble laget i kraftig økologisk lin eller hamp og ble brukt av både bønder, handelsmenn og tyske soldater for effektiv transport av ulike produkter. De har en slitestyrke og holdbarhet nok til å tåle årsvis med konstant bruk.
Mange av de gamle sekkene kan dateres helt tilbake til tidlig 1800-tallet og varierer i farge fra kremhvit til ulike nyanser av grått og beige. Hver eneste sekk sitter på sin egen fantastiske historie!
Eieren pleide å få for- og etternavnet sitt malt på sekken med tjærebasert maling, slik at man lett kunne identifisere hvem sekken tilhørte når de tok den med til den lokale møllen med korn eller på markedet med sine produkter. Sekken ble levert med korn og ferdigmalt mel ble fylt i sekkene og levert tilbake til sin rette eier. De ble også brukt til lagring av annen type mat, fór og landbruksprodukter.
Navnet på gården, eierens tittel, by og dato for når gården var bygd eller tatt over av en ny eier var også ofte malt på. Alle sekkene ble nummerert med et tall mellom 1 og 99.

Bøndene merket også gjerne sekkene med striper i ulike farger, gjerne blå eller rød, for å identifisere dem. Noen broderte familiens monogram som en ytterligere måte å identifisere sekkene på. Stripene ble gjerne malt på eller vevd inn i linstoffet.

Melsekkene blir ikke lengre brukt til det de var ment til opprinnelig, men istedet har de fått andre bruksområder som til møbelstoff, tekstil til å sy puter, vesker, duker og løpere m.m.





Melsekken jeg har kjøpt er i håndvevd lin med fiskebeinsmønster. Den har en lys gråbeige farge med nummer, bondens navn, hans tittel, landsby og årstall som er omgitt av en laubærkrans.




Sekken har noe slitasje, som man må regne med på disse melsekkene etter mange års bruk på en gård e.l. Noen av hullene i sekken er lappet sammen med en annen type linstoff. 



Bilde fra internett

Ønsker dere en fin ny uke!


14 kommentarer:

  1. Kjempefin melsekk som passet så godt på benken her! Nydelige bilder og interessant å lese om melsekkene's historie.
    Ha en fin kveld :-)

    Mona

    SvarSlett
  2. For et kult innlegg!! Morsomt å få vite litt mere....nyyydelige bilder btw <3

    Klem,Hanne

    SvarSlett
  3. Så lekker melsekk. Den passet godt der på benken. Vakkert og lyst hos deg. Flott kjøkken, som du viser under her. Kortet du så hos meg har jeg ikke laget, det kommer fra Tilda.

    SvarSlett
  4. Ååå det er så herlig å komme inn her på den fine bloggen din!!
    Du har det så utrolig fint!!
    Måtte kikke på det forrige innlegget av de hvite flisene på kjøkkenet:)
    Så fint det ble!!
    Det var så interessant å lese det du skriver om de gamle melsekkene!! Jeg elsker gammel skrift og disse navnene var så skrevet med så utrolig vakker skrift!!
    God klem fra Reidunn

    SvarSlett
  5. Härlig säck och så roligt inlägg!
    Fint med slitage på det är charmen,
    Du har det så deijligt!
    Kramar Kathrine

    SvarSlett
  6. God morgen!

    Virkelig nydelig melsekk. Så fint stoff og skrift! Tenk at de gjorde det så fint til slikt bruk? - Gøy å lese historien om melsekkene.

    Ønsker deg en flott dag!

    Klem fra Line

    SvarSlett
  7. Så fina bilder från köket i förra inlägget,
    jättefina nya kakelplattor. Och mjölsäcken
    är så vacker, den passade bra på bänken.
    Kramar
    AnnaMaria

    SvarSlett
  8. Dejligt indlæg og ikke mindst nyder jeg dine altid skønne billeder. :-)
    God uge
    Klem
    Birgitte

    SvarSlett
  9. Enkelere kan det ikke gjørees,og likevel så blir det et slikt "Statement"!!!!!Digger melsekken,perfekt hos deg!!! :)
    Toveklem.)

    SvarSlett
  10. Så utrulig herlig med ein melsekk og kjekkt å lese historie bak og!
    Fint stoff og skrift på den og;)
    Ønsker deg ein fine dag!
    Klem fra Lillian

    SvarSlett
  11. HEI!
    første gang jeg kommenetere her.. fin blogg! flott melsekk!
    Tøysekker til mel ble brukt senere også. Jeg tror folk kjøpte mel i tøysekker først på 1900. Jeg har en middsgsduk sydd sammen av melsekker med broderier på. Det var trykk på dem, og det måtte fjernes ved at de smurte på grønnsåpe mens sekken var tørr. Deretter ble den vasket og kunne brukes. (Det var ikke "tøft" med trykk den gangen da det var en nødvendighet å bruke den til duker eller kjoler)
    Duken jeg har hadde mors tante laget til din datter, men dattera ville ikke ha den, den var ikke "fin" nok. Mor brukte den i alle år, og nå er den min..
    Jorunn

    SvarSlett
  12. Just LOVE the simple beauty of these pictures!

    xoxo Rozmeen

    SvarSlett
  13. Så flott kjøkken du har!! Melsekken var superfin og tar seg godt ut på benken. De laget KVALITET før i tiden, for det skulle jo vare leeenge, mens nå er det mye søppel!! Nydelig kirkestake i vinduet! Et drømmekjøkken:)

    SvarSlett
  14. Nå var det lenge siden jeg har vært innom deg, og nå har jeg kosa meg masse med de herlige bildene fra kjøkkenet ditt og latt meg inspirere masse.
    Ønsker deg en fin fin september, håper vi får en deilig høst!
    Titti-klem

    SvarSlett