søndag 18. mars 2012

Egghøner i lange baner!

Jeg samler vel egentlig ikke på de, men det har likevel blitt noen etterhvert;)
De fleste egghønene jeg har er i hvitfarget glass og de fleste går det heller ikke an å ha egg i. Det er vel kun den store som egner seg til det. 
Egghønene ble brukt til både å ha salt, sukker, smør og egg i, alt etter hvilken størrelse de hadde.

Opalglass eller melkehvitt glass som det også er kalt, ble først laget i Venezia i det 16. århundre. Det ble også laget andre farger på glasset som blått, gult, rosa, brunt og svart.
Den hvite, ugjennomsiktige fargen får man ved å tilsette blant annet tinn karbondioksid og benaske. Navnet melkeglass er brukt i de senere år og opalglass/melkehvitt glass ble ofte brukt som en erstatning for porselen og belysningsglass.
På tidlig 1800-tallet ble pressemaskinen oppfunnet. Pressglass lages i sin enkleste form omtrent som vafler. Det glødende glasset presses i fasong i ett håndgrep med dobbelt jern. Om man ser etter kan man se "sømmen" eller skjøten etter formen som pressglasset ble støpt i.  Det var billig å fremstille og fikk stor utbredelse.

Den minste av egghønene jeg har er i metall og skal brukes til salt. Den er kun 5 cm på det bredeste og må være den minste egghønen jeg noengang har sett. I tillegg er det en liten skje, som har et ansikt som en liten kylling, som hører til:)


Jeg har en egghøne til og den går i ulike farger. Den kan jeg vise dere ved en senere anledning:)


Ha en riktig fin søndag!


5 kommentarer:

 1. En fantastisk vakker samling:))) Heldige du - ble nesten litt misunnelig:) Og takk for fin oppdatering på fakta, kjekt å vite slikt når man driver å samler og selger litt...:) Klem til deg

  SvarSlett
 2. Hei!
  Så fine egghøner! Jeg har litt sansen for det som er smått, søtt og pirkete, derfor likte jeg den minste høna best. Takker igjen for de fine innleggene dine med god og nyttig fakta.
  Berit

  SvarSlett
 3. Åhhh jag älskar din hönsamling så fiiiiina!!!!
  Jag har 2 gamla hönor i turkost!
  Tror jag skall visa dom på bloggen någon dag!
  ha en fin söndagkväll
  Kramar Kathrine

  SvarSlett
 4. Ja dette var et skikkelig høneparty.....Fin samling du har;)

  SvarSlett
 5. Oi, disse var unike og flotte. Så mange du har, i så ulike størrelser. :) -Husfruas Memoarer-

  SvarSlett