fredag 8. februar 2013

Putz sheep

Tidligere ble de tatt fram rundt juletider. Nå pynter de opp hele året - i hvertfall hos meg. Man kan ikke annet enn å elske disse små søte sauene med lodden ull, røde små neser og pinneben. Noen med glitter rundt halsen, andre med farget bånd. Hos meg står "Putz" sauene på rekke og rad, og pynter så fint opp i stua.
Ordet "putz" kommer fra det Tyske verbet "putzen" som betyr "å dekorere". Opprinnelig var det et miniatyr- landskap med ulike figurer, dyr og hus omsluttet av et gjerde. Noen av miniatyr byene/landskapet inneholdt julekrybbe, andre ikke. De ble ofte arrangert ved foten av juletreet på et bord. Denne skikken startet i Tyskland og ble med over til USA med de Tyske emigrantene som bosatte seg i staten Pennsylvania. Man er litt usikker når denne skikken startet, men man tror at tradisjonen slo rot en gang på 1700 - tallet og nådde sitt høydepunkt rundt 1900. En av de etterhvert mest populære dyrene fra miniatyr - landskapet er den lille putz sauen. Jeg er usikker på hvor gamle mine Putzer er, men de er antagelig fra tidlig 1900 - tallet.God helg!

3 kommentarer:

 1. Søte, søte sauer ;-) Skjønner godt at du vil ha dem fremme året rundt ;-)

  Ha en herlig fredag!

  SvarSlett
 2. Så fina, förstår att du har dom framme hela tiden!
  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anki

  SvarSlett
 3. Nei, så skjønne disse var! Skjønner godt at de får stå fremme hele året :-) Morsomt å høre historien bak de, har aldri sett sånne før.
  Veldig fin blogg du har, så jeg legger meg like godt til som følger, jeg ;-)
  God helg til deg!

  Mona

  SvarSlett