mandag 30. september 2013

Inngangsparti

Endelig (i mine øyne) kom dagen da vi skulle bestemme oss for hva vi skulle gjøre med inngangspartiet vårt. Inngangspartiet er jo noe av det første man ser ved et hus og er på en måte husets visittkort, derfor er det koselig at det ser litt innbydende ut. Siden uterommet er som en forlengelse av huset, var det viktig for meg at det passer husets stil. På markedet er det mange ting å velge mellom og man kan kanskje bli litt forvirret av alle mulighetene. 
Hva skulle man gå for? Grus? Belegningstein? Betongheller? Skifer? Rullestein? Brostein? 
Tidligere har vi hatt grus ved inngangen og det synes jeg er utrolig koselig, men på vinterstid har grusen vært et mareritt. Kanskje ikke for meg, siden det helst, som i alltid,  er mannen som går med snøfreser og banner.
Jeg har alltid syntes brostein har vært et vakkert, sjarmerende og tidløst steindekke, i tillegg til at det gir mange muligheter for ulike møster. 
Valget falt tilslutt på brostein. Vi har naturstein i hagen fra før og da tror jeg brostein vil gi uterommet den atmosfæren jeg er ute etter. Aller helst skulle jeg gjerne hatt den gamle sorten, som har ulike fargesjateringer - men etter å både ha sett på Finn, vært i kontakt firma i andre enden av landet og ringt kommunen og spurt om de hadde noe til overs som de skulle selge, måtte jeg innse at om vi skulle få ferdig uterommet før vinteren, måtte vi kjøpe ny stein. 
For å gjøre det "enkelt", foreslo jeg å legge steinen i viftemønster. Litt utfordringer liker vi, som i jeg,  og et enkelt mønster får vi, som i han, til tenkte jeg og glemte helt at brosteinslegging er et eget fag som kanskje krever en smule erfaring!?
Vi gikk i gang med steinleggingen den siste helgen før jeg startet på jobb igjen etter ferien. Mannen hadde noen ekstra dager den forestående uken før jobbstart. Det var enda godt! 
Jeg bestemte meg for mønster og vi begynte arbeidet med liv og lyst. Mønsteret kom etterhvert til syne og det så virkelig bra ut! Flere naboer gikk forbi og syntes at dette så lovende ut. Vi hadde vel lagt et par meter før buene på mønsteret så ut til å flate ut på mistenkelig vis. Hadde vi ikke vært nøye nok med plassering av steinen? For å unngå at mønsteret skulle flate helt ut, bestemte vi oss for å ta opp steinen og starte på nytt. Vi diskuterte litt hva årsaken kunne være og fant ut at vi skulle lage oss en mal for å unngå at det samme skulle skje igjen. 
For å gjøre en lang historie kort. I fire hele dager satt mannen på knær for å legge steinen i mønster som jeg hadde foreslått. Humøret dalte for hver gang steinen måtte taes opp. En av naboene kom ut med ei flaske vin for de syntes så synd på oss. En annen nabo syntes det så ut som om mannen var han i Ivo Caprino eventyret som var så sulten at han åt gråstein, for hver dag han kom forbi, satt mannen å banket stein på samme stedet. Hele nabolaget var engasjert i steinleggingen. Flere kom for å se og hadde ulike forslag til hvordan steinen måtte legges for at den ikke skulle begynne å flate ut, men det ville seg ikke! Etter disse fire dagene var mannen så lei at det var like før all steinen ble kulestøtet over gjerdet til naboen. Jeg foreslo at vi bare kunne legge det rett, noe som førte til at mannen ble svart i blikket og sa med gloser jeg ikke skal gjenta her, gjennom sammenbitte tenner, på skjelvende følelsesløse knær, at nå hadde han brukt fire (ukvemsord) dager av livet sitt på den (ukvemsord) steinen så nå skulle det inni (ukvemsord) granskauen (ukvemsord) ta bli mønster!!! For å gjøre en ting klinkende klart, og som jeg etterhvert forsto: å legge brostein er hardt, møysommelig og tidkrevende arbeid. Man må være svært nøye når man velger stein, for hver enkelt stein må tilpasses i grusen og steinene rundt siden ingen steiner er like og tilslutt skal steinen bankes på plass med gummihammer.
Etter en dag med lite prat rundt middagsbordet, og mye tid på internett, fant vi ut at mønsteret vi, som i han, prøvde å legge het "bogens". I tillegg fant vi ut at dette mønsteret skulle legges av "a skilled artisan". Min man er flink til det aller meste, men han er ikke "a skilled artisan" i bogens- mønster. Mønsteret krevde nemlig at man har stor variasjon i steinen, fordi steinen må legges fra minst til størst, hvis ikke vil buene flate ut å bli en linje. Ikke hadde vi stor variasjon i steinen og, som sagt, er ikke min mann "a skilled artisan". Med andre ord - det ble european fan mønster istedet. Leggingen av dette er sikkert like krevende, det tok ihvertfall ytterligere 6 dager å bli ferdig. Mannen min mener jeg skylder ham nye knær.
En av de 7 hjelperne til Espen Askeladd i arbeid:))Litt over halvparten av brosteinen er lagt i european fan- mønster. "Bare" halvparten igjen:/
Jeg ble fantastisk fornøyd med resultatet! Kjæresten I love you!

Ha en herlig ny uke!

11 kommentarer:

 1. Ååå herligland så utrolig nyydelig!! Elsker brostein!! Så fint dere får det! Gøy å se:-)

  Jeg begynner å bli vant til det landelige rundt huset nå(byggefeltjente;-)) og nå syntes jeg det er deilig:-)

  SvarSlett
 2. Det blir bare lekkert :) Så flinke dere er,imponert her jeg sitter:)Klem Vibeke

  SvarSlett
 3. Så jättefint! Det är riktigt hantverk och lägga sten,
  inte många som kan det.
  Kramar
  AnnaMaria

  SvarSlett
 4. Kjempefin stein! - Så flott med steinen lagt i slikt mønster. Ser jo ut som gamle brosteinsgater.
  Klem

  SvarSlett
 5. Det bør du være FORNØYD :) Det ble så fint og for en tålmodig mann. Min mann hadde nok godt av hengslene - men likevel som din ikke gitt seg !
  Min oldefar var forresten steinlegger/brolegger og har lagt mange gater i Halden og tatt ut stein til Monolitten :) Synd det ikke går å spørre han om hjelp !

  Kos dere med det flotte resultatet :9

  Klem fra Monica

  SvarSlett
 6. Dette ble bare helt nydelig, skjønner godt du er fornøyd med resultatet. Det er ingenting som er så vakkert som brostein, ønsker meg det jeg også:)

  Ha en fortsatt fin uke, klem fra Jorunn

  SvarSlett
 7. Sikke et arbejde, men sikke også et flot resultat. :-)
  Klem
  Birgitte

  SvarSlett
 8. Dette ble fantastisk fint!! Skjønner at du er fornøyd:)

  SvarSlett
 9. Du så flott det ble. Nydelig og koselig med brostein!
  Du har all grunn til å være fornøyd!

  SvarSlett
 10. Hei på deg :) du har en utrolig vakker blogg, Det blir veldig vakkert etter så mye arbeid, så at du er fornøyd er helt forståelig. Tusen Takk for titten.

  Klem Ann-Christin.

  SvarSlett