onsdag 8. februar 2012

Berber brudeteppe


For litt siden kjøpte jeg et ekte vintage Berber brudeteppe eller "Handiras" som det egentlig heter, for å ha på soverommet når vi har pusset opp. Man kan ha de overalt; på sengen, gulvet, veggen, på stolryggen, ja hvor du enn måtte ønske. Det er det fineste håndarbeid en kan tenke seg!
Det var enda vakrere i virkeligheten enn på bilde jeg fikk tilsendt. Jeg omtrent hoppet av glede da jeg fikk det. He, he. Hvor glad kan man ikke bli av materielle ting...

Litt om historien bak Handiras:

En Handira er en gammel Berber tradisjon og brukes som endel av medgiften til den kommende bruden. Dette er tradisjon som fremdeles lever i noen områder i Atlasfjellene i Marokko.
Teppe veves i påvente av et bryllup, av brudens kvinnelige slektninger. Det gis også en velsignelse fra Gud (Baraka).
Etter vielsen bærer bruden teppe som en slags kappe og mange av teppene har derfor bånd fastsydd slik at man kan knyte det rundt halsen.
Handiras er et teppe som brukes til varme og spesielle arrangementer.  Det er vevd i naturlig ufarget ull og bomull, ofte dekorert med utallige metallpaljetter sydd for hånd.
Det sies at teppene har talismanic kraft for å bringe lykke til ekteskap, fertilitet til bruden og beskytter mot det onde øyet.Mange timer er lagt ned i dette teppet.


Ha en super onsdag!

5 kommentarer:

 1. Så flott ett teppe!

  Morsomt å høre "historien" rundt det også.
  Håper det bringer deg og dine masse lykke <3

  Ha en fortsatt fin dag!
  Klem Nina

  SvarSlett
 2. Nydelig teppe :-)
  Spennende med din nystartede blogg , helt i min smak. jeg legger meg til som følger :-)
  Ønsker deg en fin onsdag :-) Anita

  SvarSlett
 3. Nydelig teppe du har fått deg..Ja det er mange timers arbeid i et slikt teppe...

  nydelig blogg du har... og jeg liker stilen din =))

  ha en fin dag

  Kerstin

  SvarSlett
 4. Kjempefint brudeteppe - blir nok fint på sengen ja:) Her i huset ligger sengeteppe i skapet, siden sengen aldri blir redd opp.....:)

  SvarSlett