torsdag 2. februar 2012

Fattigmannssølv

En av de tingene jeg samler på er gammelt fattigmannssølv. Jeg elsker blant annet de fine dekorene som er på glasset. 

På slutten av 1800 tallet var det populært å pynte med fattigmannssølv, eller også kalt kvikksølvglass (på engelsk mercury glass), i arbeiderklassen. De aller fleste hadde råd til å kjøpe det uansett hvilken samfunnsklasse de tilhørte. Det ble produsert fra rundt 1840 til ca 1930.
Selv om navnet tilsier at det er kvikksølv i glasset, inneholder det faktisk ikke kvikksølv. Navnet kommer av at noen produsenter prøvde å foliere glasset med kvikksølv. Dette gikk de raskt bort i fra, da kvikksølv er svært giftig samt svært dyrt å bruke.
Fattigmanssølv/kvikksølvglass er tynt glass som er foliert på baksiden på samme måten som speil. Disse vakre gjenstandene ble blåst med dobble vegger, som dermed ble dekt med sølvnitrat. Hullet i bunnen ble så forseglet med en liten propp. Dette ble gjort for at foleringen ikke skulle oksidere. Glasset var billig å fremstille og det ble laget mange ulike ting som lysestaker, eggeglass, vaser, skåler etc. Glasset ble gjerne dekorert med å enten male eller etse på glasset. Det har ofte de nydeligste mønster som fugler og blader.
For å vite om fattigmannssølvet er nytt eller gammelt kan man se under og se om det er eller har vært en propp der. 
Dersom proppen i bunnen er borte kan folieringen gradvis forsvinne på grunn av at det oksiderer.

Her er litt av samlingen min:)
Ha en fortsatt fin dag!

5 kommentarer:

 1. Neimen, her har jeg jo allerde lagt meg som følger.
  Viste ikke det var deg Virve ;-)
  Koselig da.
  Klem

  SvarSlett
 2. Det var utrolig fine ting!! veldig flott den vasen :)

  Ha en fin kveld :) Her skal det males mer.. :P

  SvarSlett
 3. Hei!
  For en fiin samling av fattigmannssølv!! Lekkert! Artig (for meg som er litt blank ) å få med historikken også. Takk for titten, titter snart innom igjen.
  Berit

  SvarSlett
 4. Ååå, disse var fine. Og den nydelige kirkestaken i bakgrunnen - sukk...:)

  SvarSlett
 5. Hei du - ny følger her:) Artig med nye blogger som ser lovende ut, gleder meg til fortsettelsen, og velkommen inne hos meg:)) Klem

  SvarSlett